Doel & Missie

De stichting Light Art Centre werd in samenspraak met de Gemeente Eindhoven op 3 februari 2012 opgericht. Het doel van de Stichting Light Art Centre is het bevorderen van het thema licht en lichtkunst in de publieke ruimte van Eindhoven. Het light Art Centre promoot de stad Eindhoven als Lichtstad door het lichtverhaal en haar impact op de geschiedenis en toekomst van de stad Eindhoven te vertellen. Alle activiteiten die in Eindhoven worden ondernomen om haar positie als Lichtstad op de kaart te zetten, worden door de Stichting op elkaar worden afgestemd en hierdoor als totaal concept verstrekt.

De stichting onderhoud de collectie Johan Jansen van het voormalig museum Kunstlicht in de Kunst, en zet de collectie in voor tentoonstellingen en presentaties. Deze collectie bestaat uit een vijfhonderdtal lichtkunstwerken van gerenommeerde kunstenaars in het genre lichtsculpturen, lichtinstallaties, schilderijen, grafiek en videokunst. De collectie vertelt het verhaal over de gevolgen van kunstlicht op de samenleving in al haar facetten. Het actief inzetten van deze collectie, aangevuld met belangrijke kunstwerken uit andere verzamelingen, behoort tot de kerntaken van het Light Art Centre.

De stad Eindhoven heeft een indrukwekkend verhaal te vertellen omdat zij uit licht geboren is en omdat zij in de 21ste eeuw haar trotse weg voorzet met Philips als de grootste lichtfabrikant ter wereld, met de TUE, de High Tech Campus, de Design Academy, het Lighting Application Centre, het Philips Research Centre, de Dutch Design Week, Glow, en vele andere instanties en evenementen, die hieruit zijn voortgekomen.

Licht is de basis van informatie, communicatie en het daartoe behorende design in de 21ste eeuw. Met betrekking tot alle aspecten van de toekomstige licht- en lichtdesign ontwikkelingen zal de gebundelde kennis van die de stad Eindhoven een mondiale hoofdrol spelen en hierdoor een belangrijk stempel drukken op de samenleving van morgen.

Het unieke lichtverhaal dat de toekomst en het verleden van Eindhoven zo nadrukkelijk verbindt, wordt door de stichting op een zo aansprekende manier verteld. Het lichtverhaal wordt door het Light Art Centre in de publieke ruimte verteld met aansprekende activiteiten van nationale en internationale allure.