Johan Jansen

Reeds in de jaren dertig van de vorige eeuw begon de Philips lichtingenieur Johan Jansen met het verzamelen van kunstwerken die het verhaal over de invloeden van kunstlicht op de samenleving in al haar facetten vertelt. De collectie groeide uit tot een unieke verzameling van grafiek, schilderijen en lichtsculpturen die in het binnen- en buitenland werd getoond.

johanjansenHet tijdschrift International Lighting Review wijdt een heel jubileumnummer in 1974 aan “Lichteffecten in de schilderkunst “ van de hand van Jansen.

Vlak na zijn overlijden In 2002, werd in het Philips fabriekje 1891 aan de Emmasingel in Eindhoven een permanente tentoonstellingsruimte ingericht waar de collectie en wisseltentoonstellingen werden gepresenteerd. Jaarlijks trok het museum vele tienduizenden bezoekers. In 2011 sloot het museum Kunstlicht in de Kunst haar deuren om plaats te maken voor het nieuwe Philips Museum op deze locatie. De gemeente Eindhoven heeft in samenspraak met de stichting Light Art Centre de collectie bijeen gehouden met als doel deze in te zetten in de publieke ruimte om het lichtverhaal te presenteren. Zo leeft het gedachtegoed van Johan Jansen en zijn unieke verzameling voort en beleven jaarlijks tienduizenden mensen plezier aan de presentaties en activiteiten rondom het thema lichtkunst!

Het tijdschrift International Lighting Review wijdt een heel jubileumnummer in 1974 aan “Lichteffecten in de schilderkunst “ van de hand van Jansen.